2013. december 11., szerda

Mézes - mézeskalács


A karácsonyi sütés - főzés elengedhetetlen része a mézeskalács sütés. Isteni finom, igazi karácsonyi édesség, ráadásul gyerekjáték elkészíteni. Ezen recept alapján sok másikkal ellentétben kizárólag mézzel készül, mint azt a bejegyzés címében is olvashatjátok.


Hozzávalók:
A tésztához
35 dkg liszt
20 dkg méz
12 dkg vaj
2 tojássárgája
1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszer
fél teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
A mázhoz
2 tojásfehérje
30 dkg porcukor
2-3 evőkanál citromlé
tetszés szerint ételfesték, és cukorgyöngy


1. A lisztet elkeverem a szódabikarbónával, és a fűszerekkel
2. Összemorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a mézet és a tojássárgáját, és összegyúrom
3. Legalább egy órára a hűtőbe teszem pihenni
4. Kb. 3mm vastagra nyújto, kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és mehet a sütőbe 180°C-ra kb. 10 percre
5. A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verem, és óvatosan hozzáadagolom a citromlevet. A kapott máz felét ételfestékkel tetszőlegesen színezem, és megkenem vele a mézeskalácsokat.
6. Mielőtt a máz megszáradna megszórom a cukorgyönggyel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése